Praca dla kucharza z Gdańska — zakres obowiązków na stanowisku
Do obowiązków kucharza należeć będzie przede wszystkim przygotowywanie posiłków zgodnie z przepisami, wytycznymi, opracowanym jadłospisem i standardami restauracji lub innego punktu gastronomicznego. Ten pracownik gastronomii to specjalista, który wie, jak zadbać o właściwie zaopatrzenie stanowiska pracy w kuchni. Odpowiada za pobieranie artykułów żywnościowych w takich proporcjach, aby ograniczać straty.
Do jego zadań może należeć również organizacja zaopatrzenia restauracyjnego wraz z przygotowywaniem listy dostaw składników niezbędnych do pracy oraz próbek żywnościowych. Niektórzy kucharze pod nieobecność szefa kuchni albo nawet regularnie stają się najważniejszymi osobami w zespole danej restauracji. Są odpowiedzialni za koordynowanie pracy pracowników kuchni oraz uczestniczą przy obróbce menu restauracyjnego.
Najlepsi kucharze wprowadzają do karty menu restauracji własne, autorskie potrawy. Zawsze także dbają o doskonały smak przygotowanych posiłków oraz ich najwyższą jakość. Swoim nazwiskiem ręczą za to, że dania przygotowywane są w sposób higieniczny oraz na bazie świeżych produktów.
Kucharze pracują nie tylko w restauracjach. Zasilają szeregi różnych firm z ofertą usług bankietowych. Pracownik działający w takim biznesie przygotowuje katering na różne imprezy okolicznościowe. Również kucharz hotelowy to bardzo ważna osoba. Odpowiada za to, aby goście mogli cieszyć się znakomitymi smakami, które powinny towarzyszyć ich pobytowi w hotelu każdego dnia.
Jak zostać kucharzem i czego oczekują pracodawcy z Gdańska?
W ofertach pracy kierowanych do kucharzy z Gdańska wymagane jest m.in. doświadczenie zawodowe. Mało które ogłoszenie wspomina o kierunkowym wykształceniu. W praktyce oznacza to, że nie trzeba ukończyć żadnej szkoły gastronomicznej, aby pracować w tym zawodzie. Niemniej w zdobyciu wymaganych umiejętności na pewno pomaga m.in. technikum gastronomiczne, szkoła branżowa albo inne kursy.
Czekając na nowe wyzwania kulinarne na stanowisku samodzielnego kucharza, praktykę w gastronomii warto rozpocząć już wcześniej. Dla osób bez doświadczenia dostępne jest np. stanowisko pomocy kuchennej. Wiele firm poszukuje osoby, która przygotuje niezbędne produkty, wyczyści sprzęt kuchenny, czy też weźmie na siebie krojenie mięsa.
Kucharz powinien cechować się solidną pasją do gotowania. Na tym stanowisku liczy się także umiejętność współpracy z innymi członkami zespołu, szeroka dyspozycyjność oraz znajomość najnowszych trendów w gastronomii. W wielu ofertach pracy z Gdańska pojawiają się informacje takie jak ta: "Poszukujemy zaangażowanych kucharzy, gotowych do pracy zmianowej. Wymagamy praktycznej znajomości systemu HACCP oraz aktualnych badań do celów sanitarno-epidemiologicznych. Mile widziana jest znajomość języka angielskiego".
Praca w Gdańsku — czy na kucharza czeka wiele ofert pracy?
Umowa o pracę dla kucharza czeka w Gdańsku m.in. w punktach gastronomicznych restauracji hotelowych oraz w regularnych restauracjach. Stolica Trójmiasta to region turystyczny, odwiedzany corocznie przez wielu polskich i zagranicznych gości. Właśnie to sprawia, że kucharz może liczyć tu na dużo ofert pracy dla siebie i to nie tylko na wakacje. Barometr Zawodów podaje, że w całym powiecie gdańskim występuje wzmożone zapotrzebowanie pracodawców na samodzielnych i doświadczonych kucharzy.
Przeciętne zarobki kucharzy zatrudnionych w Gdańsku i okolicach
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego 3,2 tys. zł brutto miesięcznie to przeciętne wynagrodzenie osób zatrudnionych w gastronomii i zakwaterowaniach w województwie pomorskim. Kwota ta wynika jednak m.in. z wpływu pandemii, której skutki bardzo odbiły się na zarobkach w branży HoReCa. Gdańsk jest dużym miastem wojewódzkim i ośrodkiem turystycznym, dlatego można przypuszczać, że kucharze zatrudnieni właśnie tutaj pobierają jedne z najwyższych wynagrodzeń w kraju.
Średnia zarobków polskich kucharzy to 3,9 tys. zł brutto miesięcznie — tak wynika z ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń firmy Sedlak & Sedlak. Wypłaty osób na podobnym stanowisku, powyżej 4,9 tys. zł brutto, to jedynie 25 proc. wszystkich kucharzy pracujących w Polsce. To właśnie ta kwota oznacza zatem atrakcyjne wynagrodzenie w tym zawodzie.
Wśród kucharzy dominują mężczyźni - 66 proc. ankietowanych to panowie. Najczęściej przyznawanymi benefitami pracowniczymi są natomiast refundowane posiłki, zniżki na firmowe produkty i usługi oraz ubezpieczenia na życie.
Gdzie szukać pracy jako kucharz? Gdańsk i okolice
Najczęściej to w Internecie właściciele restauracji i innych punktów gastronomicznych z Gdańska publikują swoje oferty pracy. Jednym z portali, który grupuje takie ogłoszenia jest GoWork.pl. Strona ta umożliwia filtrowanie swojej zawartości dzięki kilku kluczowym kategoriom. Poszukujący zatrudnienia mogą tu wskazać m.in., czy wolą otrzymać umowę o pracę, umowę zlecenie, kontrakt B2B itp., czy chcą pracować na pełny etat, jakie dokładnie interesuje ich stanowisko, lokalizacja miejsca pracy oraz przedział zarobków.
Jeśli jesteś kucharzem i szukasz w Gdańsku pracy sezonowej na wakacje, w znalezieniu zatrudnienia może pomóc Ci również niejedna agencja pracy tymczasowej. Przed skorzystaniem z usług takiej instytucji upewnij się jednak, że figuruje ona w krajowym spisie takich podmiotów, a tym samym działa legalnie.
Nie tylko kucharze cenią sobie, gdy w miejscu pracy panuje doskonała atmosfera. O tym, czy w wybranej restauracji pracuje zgrany zespół, dowiesz się odwiedzając forum GoWork.pl. Wypowiadają się tutaj pracownicy tysięcy firm z całego kraju i omawiają takie kwestie, jak kompetencje kadry zarządzającej, wygląd procesu rekrutacyjnego, poziomy zarobków oraz wiele, wiele innych.
Praca w Gdańsku dla kucharza — wybrane plusy i minusy zawodu
Kucharze pracują najczęściej w systemie zmianowym, a to oznacza konieczność wykonywania swoich obowiązków zawodowych również w weekendy, a nawet w porach nocnych. Godzina zakończenia pracy kucharza może niestety często ulegać zmianie, np. kiedy dana restauracja jest otwarta "do ostatniego klienta". Dla niektórych stwarza to jednak pozytywną możliwość wyrabiania dodatkowo płatnych godzin.
Najczęściej oferowaną formą zatrudnienia na tym stanowisku jest umowa zlecenie, która nie uchodzi za najbardziej stabilną i pożądaną formę współpracy. Kucharze pracują jednak nie tylko na pełen etat, pracę w gastronomii mogą łączyć z innymi zajęciami i w przypadku umowy zlecenia jest to wówczas wygodniejsze.
Zawód kucharza pozwala na rozwój osobisty i daje możliwość awansu m.in. na stanowisko szefa kuchni. Kandydaci znajdą także wiele ofert pracy z zakwaterowaniem, co pozwala zaoszczędzić i przyjechać do pracy z innych regionów kraju.
Trzeba jeszcze wspomnieć, że praca kucharza to ciężkie, fizyczne zajęcie, a do tego stresujące. Niemniej prawdziwym pasjonatom gotowania pozwala na realizowanie swojej pasji, eksperymentowanie, zyskiwanie renomy i spełnianie się zawodowo.