Co robi piekarz?
Najogólniej mówiąc, praca piekarza polega na wypiekaniu pieczywa a czasami także niektórych wyrobów cukierniczych. W tym celu piekarz musi najpierw wyrobić ciasto zgodnie z przepisem, a następnie przełożyć je do formy i czuwać nad jego rośnięciem. Konkretne zdania piekarza zależą jednak od tego, gdzie pracuje i jak bardzo samodzielne jest jego stanowisko. Bowiem w niektórych piekarniach stawia się na kreatywność i pozwala piekarzowi realizować własne pomysły. Z kolei w innych musi on trzymać się z góry narzuconych procedur.
Jakie są obowiązki piekarza?
Do głównych obowiązków piekarza należy:
- przygotowanie ciasta w specjalnych mieszarkach;
- uformowanie ciasta ręczne lub mechaniczne;
- wypiekanie pieczywa zgodnie z wewnętrznymi procedurami;
- nadzorowanie procesu produkcji wypieków;
- dbanie o świeżość wypiekanych produktów;
- bieżąca obsługa klientów;
- utrzymanie czystości, konserwacja oraz obsługa specjalistycznych maszyn;
- utrzymywanie czystości na stanowisku pracy;
- zapewnienie atrakcyjnej ekspozycji asortymentu;
- rzetelne stosowanie się do poleceń pracodawcy.
Jak zostać piekarzem?
Teoretycznie piekarzem może zostać każdy, nawet osoba beż żadnego wykształcenia. Wystarczy posiadać książeczkę sanepidowską i napisać CV. Jednak jeśli nie ma się doświadczenia, trudno będzie znaleźć pracę w tym zawodzie. Warto więc pomyśleć o jakichś kursach czy szkoleniach, a najlepiej o zdobyciu wykształcenia kierunkowego.
Czy piekarz musi mieć wykształcenie? Jeśli tak, to jakie?
Piekarz nie musi mieć wykształcenia wyższego, ale warto, aby zdobył wykształcenie kierunkowe. Rozwinie to bowiem jego umiejętności, wyróżni na tle konkurencji i pozwoli więcej zarabiać. Jak zatem zostać zawodowym piekarzem? Pierwszym etapem jest ukończenie szkoły średniej branżowej (zawodowej lub technikum na profilu technologia żywienia) i zdanie egzaminu zawodowego. Kolejnym krokiem jest egzamin czeladniczy, a po trzech latach pracy w zawodzie – egzamin na mistrza. Przy okazji warto zaznaczyć, że egzamin zawodowy organizowany jest w porozumieniu z Centralną Komisją Egzaminacyjną. Z kolei egzaminy czeladniczy i mistrzowski organizują lokalne Izby Rzemieślnicze.
Cechy dobrego piekarza
Osoby predysponowane do pracy na stanowisku piekarza to takie, które mają doskonały węch i smak. To właśnie dzięki tym wysoko rozwiniętym zmysłom będą mogły piec naprawdę smaczne pieczywo. W zawodzie piekarza ważne są również zdolności manualne, które pozwolą na formowanie niestandardowych wyrobów oraz wyczucie i dokładność. Poza tym kandydat na piekarza powinien być silny i mieć dobrą kondycję. Jest to bowiem praca typowo fizyczna. Często wymaga stania przez 8 godzin albo więcej na nogach i noszenia ciężkich rzeczy, na przykład worków z mąką.
Dla odpowiedniego kandydata praca na stanowisku piekarza nie będzie sprawiać żadnych problemów. Co ciekawe, piekarzami najczęściej zostają mężczyźni. Ma na to wpływ charakter pracy. Piekarz to jednak pracownik fizyczny, a nie wszystkie kobiety mogą i/lub chcą dźwigać.
Piekarz: miejsce pracy
Piekarz w Warszawie nie musi pracować tylko w piekarni. Jest wiele miejsc, w którym może znaleźć zatrudnienie. Należą do nich m.in.:
- lokale gastronomiczne – wiele restauracji i kawiarni zatrudnia piekarzy, aby serwowane wypieki miały autorski i niepowtarzalny smak;
- super i hipermarkety – duże sklepy oferują świeże pieczywo wypiekane na miejscu, stąd potrzebna jest osoba do wykonywania i nadzorowania całego procesu;
- jarmarki – piekarze na własnej działalności mogą prezentować swoje wyroby na lokalnych targach i jarmarkach, np. Jarmarku Bożonarodzeniowym organizowanym co roku na warszawskiej starówce.
Praca przy produkcji wyrobów piekarniczych może odbywać się również w halach produkcyjnych. Niekiedy piekarz może również znaleźć zatrudnienie w magazynach oraz szeroko rozumianej branży gastronomicznej.
Ile zarabia piekarz w Warszawie?
Według Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń mediana zarobków piekarza wynosi 2910 zł brutto miesięcznie, czyli około 2100 zł „na rękę” przy umowie o pracę. Przy czym 25% respondentów przyznaje, że zarabia poniżej 2380 zł brutto miesięcznie i tyle samo ankietowanych deklaruje, że otrzymuje pensje ponad 3570 zł brutto miesięcznie. Jednak jak podają statystyki, pracodawcy w Warszawie oferują zdecydowanie wyższe stawki swoim pracownikom. Na przykład w warszawskich piekarniach zajmujących się pieczeniem chlebów naturalnych można zarobić od 4 do nawet 6 tys. zł. brutto miesięcznie.
Piekarz – wymagania pracodawców w Warszawie
Pracodawcy w Warszawie wymagają od kandydatów na piekarza:
- doświadczenia zawodowego lub ukończonych praktyk zawodowych;
- książeczki do celów sanitarno-epidemiologicznych;
- zręczności i wyczucia smaku;
- umiejętności pracy pod presją czasu.
Doświadczenie zawodowe to jednak nie wszystko. Mile widziane jest również wykształcenie kierunkowe (im wyższy stopień, tym oczywiście lepiej), umiejętność obsługi urządzeń piekarniczych oraz wiedza z zakresu cukiernictwa.
Poza tym pracodawcy najczęściej piszą: "Poszukujemy piekarza niebojącego się wyzwań", co oznacza, że liczy się również kreatywność i duża samodzielność kandydata. Wystarczy spojrzeć na przykładową ofertę z okolic Warszawy:
"Piekarz Piaseczno: obowiązkami osoby zatrudnionej na danym stanowisku będzie wypiekanie wyrobów piekarniczych zgodnie z przyjętymi procedurami oraz własnymi pomysłami. Do obowiązków kandydata należeć będzie także bieżąca obsługa klienta, także zagranicznego."
Oferty pracy dla piekarzy w Warszawie – gdzie ich szukać?
Mimo postępującej automatyzacji i wypiekania pieczywa z półproduktów zawód piekarza ma się świetnie i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. W końcu nic nie zastąpi smaku świeżej, pachnącej bułki. Dlatego też osoba szukająca pracy w Warszawie nie powinna mieć najmniejszego problemu ze znalezieniem zatrudnienia jako piekarz. Wystarczy, że skorzysta z wyszukiwarki internetowej, na przykład tej dostępnej na stronie serwisu pracy GoWork.pl. Portal udostępnia filtry, dzięki którym można skupić się tylko na tych ofertach pracy, które zawierają interesujące kandydata warunki umowy. Poza tym platforma GoWork.pl odsyła do forum z opiniami o danym pracodawcy, co pozwala na zweryfikowanie jeszcze przed złożeniem swojej aplikacji, czy dana placówka to dobre miejsce pracy.
Zalety pracy jako piekarz w Warszawie
Praca piekarza w Warszawie ma wiele zalet, na przykład:
- dobre zarobki – uzyskując tytuł mistrza i/lub mając bogate doświadczenie, można liczyć na naprawdę przyzwoitą pensję; do tego dochodzi oczywiście fakt, że w Warszawie z reguły zarabia się więcej niż w innych miastach;
- aktywność – praca piekarza to ciągły ruch, co może być ważnym i pozytywnym aspektem dla osób, które nie wyobrażają sobie spędzać całych dni za biurkiem;
- kreatywność – wielu piekarzy ma „wolną rękę” w wypiekaniu chleba czy ciast, dzięki czemu mogą się rozwijać, spełniać i popisać swoim talentem;
- własny biznes – zawód piekarza daje możliwość założenia własnej działalności i rozkręcenia swojej piekarni lub innego biznesu;
- stabilne zatrudnienie – piekarze najczęściej pracują na etacie; często jest to praca zmianowa, jednak zapewniająca stały dochód;
- elastyczna forma zatrudnienia – umowa o pracę i pełen etat to niejedyne rozwiązanie na stanowisku piekarza; często praca w tym zawodzie ma charakter dorywczy i z powodzeniem można pogodzić ją np. z nauką; w grę wchodzi wtedy umowa zlecenie, o dzieło lub tzw. umowa weekendowa.